Fraktalni crteži

Osobni razvoj uz fraktalne crteže

Metoda art terapije Ruskinje Tanzilije Polujahtove, kliničke psihologinje i obiteljske psihoterapeutkinje, punog naziva Fraktalna metoda analitičke dijagnostike, prognoze i samokorekcije fizičkog i emocionalnog stanja čovjeka, osmišljena i patentirana 1991. godine kod nas je još relativno nova. Objedinivši psihologiju i umjetnost, autorica metode, je osmislila ključ pomoću kojega iz crteža, kojeg crtamo zatvorenih očiju, iščitavamo čovjekovo unutarnje stanje. Isto tako, u svrhu korigiranja emotivnog i fizičkog stanja, prema tom ključu biramo boje i način crtanja linije u ciklusu korekcijskih crteža. Fraktalni crtež je energetski crtež u koji crtajući ga i bojajući, utiskujemo neku namjeru, a izložen u prostoru u kojem boravimo djeluje na nas i na naše ukućane i podržava nas na putu našeg razvoja. U ponudi su slijedeće radionice:

Osnovni program 1. dio

Cjelodnevna radionica na kojoj crtate svoj prvi dijagnostički crtež a u nastavku se upoznajete s tehnikom crtanja korekcijskih crteža.  Dobijete sve informacije potrebne za crtanje Vašeg mini ciklusa uz praćenje.

Trajanje: 8 sati. 
Cijena: 750 kn. 
Uključuje: skriptu, potvrdu i praćenje.

prijavite se na radionicu 17.11.

Osnovni program 2. dio

Na ovoj ćete se radionici upoznati s tzv. malim ključem i okušati u analiziranju vlastitog crteža. Saznat ćete što sve treba promatrati u crtežu, obliku, poziciji, liniji te boji i dobiti preporuku za osobnu korekciju.

Trajanje: 7 sati.  Cijena: 550 kn.  Uključuje: skriptu i potvrdu.

prijavite se na radionicu 18.11.

Veliki ciklus

Ako želite osjetiti pravi učinak korekcije uz pomoć ove metode, preporuka je nacrtati veliki ciklus, od ukupno 21 crtež. Na ovoj radionici ćete dobiti sve potrebne informacije i praćenje.

Trajanje: 2 sata.  Cijena: 300 kn.  Uključuje: skriptu i praćenje.

prijavite se na radionicu 18.11.

Napredni program

Cjelodnevna radionica na kojoj još dublje ulazimo u metodu. Proučavamo elemente ključa, analiziramo crteže i učimo raditi dijagnostiku po sistemu 5 koraka.

Preduvjet je završen Osnovni program.

Trajanje: 7 sati.  Cijena: 700 kn.  Uključuje: skriptu i potvrdu.

prijavite se na radionicu

Popustljivi program

Radionica na kojoj se uči tehnika crtanja fraktalnih crteža po tzv. popustvljivom programu. Program je prilagođen djeci i starijim ljudima kojima je standardni program prezahtjevan.

Trajanje: 4 sata.  Cijena: 500 kn.  Uključuje: skriptu i potvrdu.

prijavite se na radionicu

Autoportret duše

Uvodna radionica na kojoj se upoznajete s metodom i crtate i bojate svoj prvi dijagnostički crtež. Nakon ove radionice je moguće je priključiti se polaznicima Osnovnog programa uz nadoplatu 450kn.

Trajanje: 3 sati.  Cijena: 300 kn. 

prijavite se na radionicu

Fakultativni programi

Osnovni program 1. i 2. dio čine tzv. bazični program i koristi se u svrhu osobnog razvoja. Postoje još i mnoge druge tehnike unutar Metode fraktalnog crteža koje možete naučiti u okviru fakultativnih programa ili na Iskustvenim radionicama. Za rad s drugim ljudima je potrebno proći napredni program i napisati referat te položiti ispit kod autorice metode.

Umjetnički fraktali

Crtaju se u svrhu opuštanja i razvijanja umjetničkih potencijala. Tri su stupnja crtanja umjetničkih fraktala a za prvi nema preduvjeta.

Fraktali za podršku

Crtaju se kao podrška nekom projektu,  manifestiranju želja ili ostvarivanju ciljeva. postoji nekoliko različitih tehnika crtanja.

Preduvjet je Osnovni program 1.dio.

Fraktali na životni zadatak

Crtaju se kao podršku kod neke životne situacije a uz crtanje se može dodati i kompenzacija.

Preduvjet je Osnovni program.

Podrška za zdravlje i ruka zdravlja

Fraktalni crteži kao podrška zdravlju. Boje se biraju prema funkciji odnosno utjecaju na pojedini dio tijela ili organ.

Preduvjet je Osnovni program.

Emocionalni i kristalni fraktali

Posebna tehnika crtanja fraktala gdje linijom i bojom stvaramo kristalne forme.

Preduvjet je Osnovni program 1. dio.

Fraktalne mandale

Crtaju se kao umjetničk crteži ili po pravilima fraktala za podršku.  Na radionici se uče dvije tehnike. Preduvjet je Osnovni program 1. dio.

Kontrolni crtež

Crta se nakon dovršenog velikog ciklusa i može se vrlo lijepo vidjeti koliko smo se “proširili”. 

Nove dijagnostičke tehnike

Tri nove tehnike crtanja dijagnostičkih crteža. Crtaju se nakon nacrtanog ciklusa. Preduvjet je Osnovni program 1. dio.

razvoj umjetničkih potencijala

Umjetničke forme

Radionice umjetničkih fraktalnih crteža na kojima polaznici uče crtati 12 različitih formi, raznim crtačim i slikarskim tehnikama: drvenim bojicama, kemijskim i gel olovkama, flomasterima i akvarelom.

Namijenjene su svima koji žele razvijati svoje umjetničke potencijale, percepciju, kreativne i motoričke sposobnosti, učiti o bojama i likovnim principima stvaranja.

U programu mogu sudjelovati svi, i za prvu radionicu nema preduvjeta. Za ostale radionice se, radi lakšeg praćenja, preporuča, prvo završiti Osnovni program I dio. Trenutno se program odvija kao cjelodnevna radionica u dva dijela. prijavite se na radionicu
MEDITACIJA I ART

Iskustvene fraktalne radionice

Nakon osnovnog programa možete se nastaviti družiti s polaznicima iskustvenih radionica.  Prilika je ovo za svakog učesnika, istaražiti svoj odnos prema temi.

Iza glavne teme koja nam je polazišna točka, kriju se naši otpori i vjerovanja koja nas priječe u ostvarivanju punog potencijala. Kroz niz susreta, mini ciklus od 3 radionice ili veliki ciklus od 7,  putujemo meditacijom kroz naše nesvjesno i učimo promatrati, opažati i osvještavati. Energetski je to put kroz 7 glavnih čakri i tema koje su karakteristične za svaku. U malom ciklusu, prva radionica se bavi temama donje tri čakre, druga srčanom, a treća gornjim čakrama. Ovo je isto tako prilika za bolje upoznavanje s tehnikama crtanja fraktalnih crteža. prijavite se na radionicu
METODOLOGIJA RADA

Kroz  vođenu meditaciju osvještavamo svoj odnos prema zadanoj temi a potom crtamo fraktalni crtež. Zatim otvaramo prostor za dijeljenje utisaka, uvida i postavljanje pitanja.
Radionica traje 3 sata a namijenjena je svima koji žele raditi na osvještavanju potisnutih vjerovanja i obrazaca u grupi, crtati i bojati, družiti se i osjećati se podržano.

CIJENA

Cijena pojedinačne radionice je 300 kn.

Veliki ciklus od 7 radionica stoji 1400 kn, a mali ciklus od 3 radionice 600 kn. Članovi BeCREATive kluba fraktalnih crtača, imaju popust na iskustvene radionice.