Fraktalni crteži

Osobni razvoj uz fraktalne crteže

Metoda art terapije Ruskinje Tanzilije Polujahtove, kliničke psihologinje i obiteljske psihoterapeutkinje, punog naziva Fraktalna metoda analitičke dijagnostike, prognoze i samokorekcije fizičkog i emocionalnog stanja čovjeka, osmišljena i patentirana 1991. godine kod nas je još relativno nova. Objedinivši psihologiju i umjetnost, autorica metode, je osmislila ključ pomoću kojega iz crteža, kojeg crtamo zatvorenih očiju, iščitavamo čovjekovo unutarnje stanje. Isto tako, u svrhu korigiranja emotivnog i fizičkog stanja, prema tom ključu biramo boje i način crtanja linije u ciklusu korekcijskih crteža. Fraktalni crtež je energetski crtež u koji crtajući ga i bojajući, utiskujemo neku namjeru, a izložen u prostoru u kojem boravimo djeluje na nas i na naše ukućane i podržava nas na putu našeg razvoja.

Ako želite koristiti metodu za rad s drugim ljudima potrebno je upisati FRAKTALNU ŠKOLU koja Vas priprema za polaganje ispita i dobivanje Certifikata/licence za rad.

Više o FRAKTALNOJ školi

Autoportret

Uvodna radionica na kojoj se upoznajete s metodom i crtate i bojate svoj prvi crtež – autoportret. Nakon ove radionice moguće je crtati Intuitivni ciklus koji se uči na drugom dijelu Uvodnog modula.
Nakon toga je moguće doći na Osnovni program.

Trajanje: 3 sata. 
Cijena: 300 kn. 

prijavite se na radionicu

Intuitivni ciklus

Radionica na kojoj se uči tehnika crtanja fraktalnih crteža po tzv. intuitivnom ili popustljivom programu. Program se može raditi s djecom i starijim ljudima i svima kojima je standardni program prezahtjevan.

Trajanje: 3 sata.  Cijena: 400 kn.  Uključuje: potvrdu i praćenje.

prijavite se na radionicu

Osnovni program 1. dio

Cjelodnevna radionica na kojoj crtate svoj prvi dijagnostički crtež a u nastavku se upoznajete s tehnikom crtanja korekcijskih crteža.  Dobijete sve informacije potrebne za crtanje Vašeg mini ciklusa uz praćenje.

Trajanje: 8 sati.  Cijena: 800 kn. 
Uključuje: skriptu, potvrdu i praćenje.

prijavite se na seminar

Osnovni program 2. dio

Na ovoj ćete se radionici upoznati s tzv. empirijskim ključem i okušati u analiziranju vlastitog crteža. Saznat ćete što sve treba promatrati u crtežu, obliku, poziciji, liniji te boji i dobiti preporuku za osobnu korekciju.

Trajanje: 6 sati.  Cijena: 500 kn.  Uključuje: skriptu i potvrdu.

prijavite se na seminar

Veliki ciklus

Ako želite osjetiti pravi učinak korekcije uz pomoć ove metode, preporuka je nacrtati veliki ciklus, od ukupno 21 crtež. Na ovoj radionici ćete dobiti sve potrebne informacije i praćenje.

Trajanje: 2 sata.  Cijena: 300 kn.  Uključuje: skriptu i praćenje.

prijavite se na radionicu

Napredni program

Dvodnevna radionica na kojoj još dublje ulazimo u metodu. Proučavamo elemente ključa, analiziramo crteže i učimo raditi dijagnostiku po sistemu 5 koraka.

Preduvjet je završen Osnovni program.

Trajanje: 16 sati.  Cijena: 1400 kn.  Uključuje: skriptu i potvrdu.

prijavite se na seminar

Fakultativni programi

Osnovni program 1. i 2. dio čine tzv. bazični program i koristi se u svrhu osobnog razvoja. Postoje još i mnoge druge tehnike unutar Metode fraktalnog crteža koje možete naučiti u okviru fakultativnih programa ili na Iskustvenim radionicama. 

Prijavite se na radionicu

Umjetnički fraktali I, II, III i IV dio

Crtaju se u svrhu opuštanja i razvijanja umjetničkih potencijala. Četiri su dijela – radionice crtanja umjetničkih fraktala a za prvi dio nema preduvjeta.

Fraktali za podršku

Crtaju se kao podrška nekom projektu,  manifestiranju želja ili ostvarivanju ciljeva. Postoji nekoliko različitih tehnika crtanja.

Preduvjet je Osnovni program 1.dio.

Fraktali na životni zadatak

Crtaju se kao podršku kod neke životne situacije. Uči se 5 tehnika crtanja i metodologija ostvarivanja ciljeva.

Preduvjet je Osnovni program.

Podrška za zdravlje i ruka zdravlja

Fraktalni crteži kao podrška zdravlju. Boje se biraju prema funkciji odnosno utjecaju na pojedini dio tijela ili organ.

Preduvjet je Osnovni program.

Emocionalni i kristalni fraktali

Posebna tehnika crtanja fraktala gdje linijom i bojom stvaramo kristalne forme.

Preduvjet je Osnovni program 1. dio.

Fraktalne mandale

Crtaju se kao umjetničk crteži ili po pravilima fraktala za podršku.  Na radionici se uče dvije tehnike. Preduvjet je Osnovni program 1. dio.

Kontrolni crtež

Crta se nakon dovršenog velikog ciklusa i može se vrlo lijepo vidjeti koliko smo se “proširili”. 

Nove dijagnostičke tehnike

Tri nove tehnike crtanja dijagnostičkih crteža. Crtaju se nakon nacrtanog ciklusa. Preduvjet je Osnovni program 1. dio.

razvoj umjetničkih potencijala

Umjetničke forme

Radionice umjetničkih fraktalnih crteža na kojima polaznici uče crtati 12 različitih formi, raznim crtačim i slikarskim tehnikama: drvenim bojicama, kemijskim i gel olovkama, flomasterima i akvarelom.

Namijenjene su svima koji žele razvijati svoje umjetničke potencijale, percepciju, kreativne i motoričke sposobnosti, učiti o bojama i likovnim principima stvaranja.

U programu mogu sudjelovati svi, i za prvu radionicu nema preduvjeta. Za ostale radionice se, radi lakšeg praćenja, preporuča, prvo završiti Osnovni program I dio. Trenutno se program odvija kao cjelodnevna radionica u dva dijela. prijavite se na radionicu

ZEN Fraktali 

Nova radionica crtanja mini fraktalnih crteža skrojena za sve zaljubljenike u crtanje, u boje i u proces rada na sebi.
Program je temenljen na Metodi fraktalnog crteža i sve popularnijoj zentangle tehnici.
Zbog malog formata pogodan je i za putovanja, u hotelu ili u prirodi.
Odličan je za razvoj kreativnosti i umjetničkih potencijala, percepcije i koncentracije.

prijavite se na radionicu
MEDITACIJA I ART

Iskustvene 
fraktalne radionice

Nakon osnovnog programa možete se nastaviti družiti s polaznicima iskustvenih radionica. Prilika je ovo za svakog učesnika, istaražiti svoj odnos prema temi.

Iza glavne teme koja  nam je polazišna točka, kriju se naši otpori i vjerovanja koja nas priječe u ostvarivanju punog potencijala.
Kroz niz susreta, mini ciklus od 3 radionice a veliki ciklus od 7 radionica, putujemo meditacijom kroz naše nesvjesno i učimo promatrati, opažati i osvještavati.
Isto tako, prilika je to za bolje upoznavanje s tehnikama fraktalnih crteža.

prijavite se na radionicu
METODOLOGIJA RADA

Kroz vođenu meditaciju osvještavamo svoj odnos prema zadanoj temi a potom crtamo fraktalni crtež. Zatim otvaramo prostor za dijeljenje utisaka, uvida i postavljanje pitanja.
Radionica traje 3 sata a namijenjena je svima koji žele raditi na osvještavanju potisnutih vjerovanja i obrazaca u grupi, crtati i bojati, družiti se i osjećati se podržano.

CIKLUS SIMBOLI

Novi ciklus u kojem su simboli – životinje polazišna točka za istraživanje i iskušavanje osobina i svojstava koje bismo željeli posjedovati.